2012. július 28., szombat

ERP rendszerek Komponensei


Az ERP rendszer fogalma zavaros, sokan sokféleképpen definiálják, de egy valami elmondható: Az ERP rendszer egy olyan modulokból felépülő mégis integrált rendszer, amely a vállalat minden területére kiterjedő irányítási, átlátási és ellenőrzési lehetőséget biztosít a felhasználói számára.


A vállalatirányítási rendszer moduljai a következőek lehetnek
A modulok 4 területre bonthatóak:
  • Tervezés
  • Termelés
  • Erőforrás kezelés
  • Ügyvitel


Tervezés

A vevői igények a megrendelés állományok és a készletek figyelembe vételével megtervezi, hogyan miből és milyen erőforrások felhasználásával lehetséges a feladatokat elvégezni. A tervezés három jól elkülöníthető feladatra osztható:
  • MRP - Anyagszükséglet tervezés
  • APS - Gyártástervezés
  • APO - Gyártásoptimalizálás

MRP Anyagszükséglet tervezés
Az anyagszükséglet tervezés modul egy iteratív (ismétlődő), rekurzív folyamat. Az MRP sorra veszi a tervezésre váró gyártási rendeléseket és azok anyagigényét. Ha a felhasznált anyag egy félkész termék, akkor rekurzívan a félkész termék anyagszükségletét is ugyanezzel az eljárással felbontja. Ez a folyamat addig tart, amíg minden felhasznált anyag alapanyag nem lesz. Természetesen egy jó ERP rendszer ezek alapján előkészíti a beszerzésnek a megrendeléseket olyan módon, hogy azt könnyedén meg is lehessen rendelni.
Bővebben a gyártásoptimalizálásról»

APS Gyártástervezés
A gyártástervezés modul úgy tervezi meg a gyártási rendeléseket, hogy minden szükséges kapacitás és erőforrás (gép, szerszám, ember), minden anyag rendelkezésre álljon, valamint minden megelőző rendelés addigra elkészüljön. A gyártástervező modulnak számtalan olyan sztenderd és egyedi paraméterrel kell kalkulálnia és azok súlyozott figyelembevételével kell egy mindenre kiterjedő műveleti sorrendet továbbá anyag- és erőforrás felhasználási tervet készítenie.
Bővebben a gyártástervezésről»

APO Gyártásoptimalizálás
A gyártásoptimalizálás modul szoros együttműködésben dolgozik a Gyártástervezés modullal. Feladata, hogy a az elkészült gyártási tervet úgy módosítsa, hogy az a lehető leggazdaságosabb legyen. Az, hogy milyen szempontok szerint gazdaságos egy terv, azt a felhasználó súlyozással szabadon állíthatja úgy, hogy azonnal visszajelzést kap az eltérés anyagi vonzatáról is.
Bővebben a gyártásoptimalizálásról»

Termelés

A termelés területére úgynevezett termelésirányítási rendszer van a vállalatirányítási rendszerbe integrálva, amelynek a feladata termelés és kiegészítő tevékenységek felügyelete és átláthatóságuk biztosítása az ERP rendszerek felhasználói számára. A termelési terület a következő modulokból áll össze:
  • SFDC - Üzemi adatgyűjtés
  • AUT - Automatizálás
  • TQM - Minőségirányítás
  • TPM - Karbantartás

SFDC Üzemi adatgyűjtés
A üzemi adatgyűjtés modul olyan programok összessége, amelyek a termelési területen dolgozóktól kér be a termeléssel kapcsolatos adatokat. De ennek modulnak a feladata az is, hogy irányítsa a termelést az éppen aktuális gyártási tervnek megfelelően, tehát adatokat is szolgáltasson a termelési területen dolgozók számára. Jellemzően ez az a modul, amelynek a leginkább egyedinek kell lennie minden vállalat számára.
Bővebben az automatizálásról»

AUT Automatizálás
Az automatizálás modul olyan modul, ami a termelési területen a gépekről és az azon végzett tevékenységekről gyűjt be adatokat. Ezek az adatok sokfélék lehetnek, a gépek állapotai, a gépen végzett munkák vagy a munkadarabok jellemző is. A lényege az, hogy ezeket az adatokat a termelést követve automatikusan gyűjti be és szolgáltatja az ERP rendszer számára további feldolgozásra. Az automatizálás olyat terület, amely minden esetben és minden vállaltnál egyedi speciális megoldásokat kíván meg. Hiszen a számtalan megoldás létezik, egyszerűbb I/O controllerektől a komolyabb PLC-kből való adat olvasásig.
Bővebben az automatizálásról»

TQM Minőségirányítás
A minőségirányítás modul feladta az, hogy felügyelje és irányítsa gyártást és a kapcsoló területeit abból a szempontból, hogy a lehető legjobb minőségű késztermékek kerüljenek ki a vállalattól. A minőségre törekedő szemlélet a vállalat teljes a struktúráját át kell járja. Ezt biztosítja egy arra alkalmas ERP rendszer, olyan módón, hogy minden területen a tervezéstől a kivitelezésen át a tárolásig a minőség elsőrendű szempont.
Bővebben a minőségbiztosításról»

TPM Karbantartás
A karbantartás modul feladta az, hogy felügyelje, irányítsa és ütemezze a karbantartásokat, úgy hogy az eszközök a lehető legnagyobb rendelkezésre állas mellett, a lehető legkisebb költséggel legyenek üzemeltetve. Ezért szükséges az, hogy karbantartási ciklusok már termelési terv készítésekor figyelembe legyenek véve. Továbbá az is lényeges, hogy üzemi területen is támogatva legyen a karbantartás folyamata. Ez a funkcionalitás is integrálva van az ERP rendszerbe úgy, hogy a keletkezett adatok felhasználhatóak a hatékonysági kimutatások készítésre, amivel a karbantartási ciklusok módosítása is felügyelhető.
Bővebben a karbantartás kezelésről»

Erőforrás kezelés

Egy vállalat legfontosabb értékei közé tartoznak az erőforrásai, ezért azok nyilvántartására kiemelt figyelmet kell fordítani. Ebben ad hathatós segítséget a vállalatirányítási rendszer, úgy, hogy modulokra bontva teszi lehetővé az erőforrások kezelését. Ezek a modulok a következőek lehetnek:
  • WMS - Raktárirányítás
  • IM - Készletkezelés
  • HR - Humánerőforrás
  • TR - Visszakövetés

WMS Raktárirányítás
A raktárirányítás egy kiterjedt modul, ami tartalmazza a különböző típusú szállítások kezelését, a raktárak és raktárhelyek kezelését, a raktárközi készletmozgásokat. A raktározási költségek a kiadások jelentős hányadát adják, ezért erre nagy figyelmet kell fordítani, ha egy vállalat hatékonyan akar működni. Hatványozottan igaz ez abban az esetben, ha a késztermékek valamilyen speciális tárolást is igényelnek, például temperálást. Egy vállalatirányítási rendszer abban nyújt nagy segítséget, hogy ezek a költségek a lehető legalacsonyabbak legyenek. Mindezt úgy, hogy a termelésben és a kiszállításokban ne legyenek fennakadások.
Bővebben a raktárkezelésről»

IM Készletkezelés
A készletek és azok szintje, értéke és szavatossága kardinális kérdés egy vállalat hatékonyságának szempontjából. Ha egy készletszint alacsony, akkor minden megrendelésnél újabb gyártást kell indítani, ami nem gazdaságos. Ha a készletek szintje magas, akkor feleslegesen áll a készpénz az adott anyagban, továbbá a szavatossága miatt veszteségforrás is lehet. Ezért van szükség egy olyan vállalatirányítási rendszerre, amely integrált készletkezelési modullal rendelkezik, ami segítséget ad készletek kezelésében, illetve az azokat kezelő és mozgató munkatársakat irányítja mobil eszközök használatával.
Bővebben a készletkezelésről»

HR Humánerőforrás
Már kis létszám esetén az emberi erőforrás gazdálkodás nagy adminisztrációs terhet ró a vállalatokra, tehát fontos, hogy az ezzel kapcsolatos tevékenységeket egy korszerű humánerőforrás modullal kezeljük. Egy vállalatirányítási rendszer úgy nyújt nagy segítséget, hogy az adminisztrációs rutinfeladatok csökkenek és az információáramlás gyorsul.
Bővebben a humánerőforrás kezelésről»

TR Visszakövetés
A nyomonkövetés modul célja, hogy pontosan követni lehessen minden elkészült termék teljes életútját, az alapanyagok raktárba kerülésétől kezdve a késztermék kiszállításáig.
Mert vagy az a cél, hogy meg lehessen tudni, hogy hova lett kiszállítva hibás termék, azaz mely csomagokra vonatkozik egy visszahívás. Vagy az a cél, hogy egy adott hibás termékről megtudjuk, hogy az mikor, hol és miből készült. Ezeket a feladatokat egy készletkezelésre is kiterjedő vállalatirányítási rendszer nélkül nem lehetne biztonsággal elvégezni.
Bővebben a nyomonkövetésről»

Ügyvitel

Szinte minden vállalt rendelkezik már valamilyen ügyviteli rendszerrel, ami lehet számlázó és könyvelő vagy bérszámfejtő program. Ezeket lehet részben vagy egészben kiváltani egy ERP rendszerrel, ami a szükséges programokkal együtt tud működni. De ha az adott programot kiváltja az ERP rendszer, akkor azok korábbi adatit be kell tudni emelni a bevezetett vállalatirányítási rendszerbe. Az ügyviteli terület a következő modulokkal fedhető le:
  • PM - Beszerzés
  • SM - Értékesítés
  • CRM - Ügyfélkezelés

PM Beszerzés
A vállalatirányítási rendszer beszerzés modulja a beszerzések nyomon követésére, azok egyszerű kezelésére szolgál. A teljes beszerzési folyamat az integrált ajánlat kéréstől a számla kiegyenlítésig könnyedén kezelhető. A beszerzés szoros kapcsolatban van a MRP modullal, amely alapján megállapítható, miből mennyit és mikorra kell megrendelni.
Bővebben az beszerzésről»

SM Értékesítés
A vállalatirányítási rendszer értékesítés modulja a termékek, szolgáltatások értékesítésének egyszerűbbé tételére szolgál. Segítségével nyomon követhető az ajánlatok, rendelések, kiszállítások, számlák állapota. Az értékesítés és az ahhoz kapcsolódó bizonylatok jogilag nagyon szabályozott dokumentumok, amelyek kezeléséhez és előállításához elengedetlen az informatikai támogatás.
Bővebben az értékesítésről»

CRM Ügyfélkezelés
A ügyfelek megfelelő kezelése és tájékoztatása nagyon fontos feladata egy vállalatnak, hiszen a bevételei tőlük származnak. Éppen ezért az ügyfelek pontos és gyors kiszolgálása központi kérdés a ügyfél-elégedettség szempontjából. A vállalatirányítási rendszer CRM modulja segítséget nyújt mind az ügyfeleknek, mind a vállalatnak egyaránt abban, hogy gyors és pontos információkhoz jussanak. Továbbá az integrált rendszer segít abban, hogy a vállalt nyilvántartsa az ügyfelei hitelkereték és aktuális egyenlegét is.
Bővebben az ügyfélkapcsolat kezelésről»